Sint-Margriete is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Sint-Laureins. Sint-Margriete ligt in het noorden van Meetjesland, tegen de Nederlandse grens.
Het was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Het heeft een oppervlakte van 10,49 km² en telde op 1 januari 2008 640 inwoners.
Het behoort tot het gebied dat volledig is herwonnen op de Westerschelde. Het dorp kreeg te maken met een overstroming in de winter 1375-1376 en de Sint-Elisabethsvloed van 1404 en is volledig ingedijkt. Deze indijkingen gebeurden tussen 1350 en 1750.
(Bron: Wikipedia.com)
—
Sint-Margriete ligt in een vlak polderlandschap met een viertal visrijke kreken. In het dorpscentrum staat de neogotische Sint-Margarethakerk (1881-1882). Op weg naar het kerkplein staat het beeld van Reynaert voor de troon van Koning Nobel. In de wijde omgeving zijn er vier grenspalen of tiendenpalen. Dit waren afbakeningen tussen de bezittingen van de Gentse Sint-Baafsabdij (initialen SB), de Sint-Pietersabdij en de gronden van het bisdom Doomik. Het zijn overblijfselen uit de 15de en de 16de eeuw.
De neogotische Sint-Margarethakerk uit 1881 beheerst heel het polderlandschap. Haar aankleding is interessant, vooral het O.-L.-Vrouwaltaar en het hoogaltaar. Verder zijn er enkele 17de en 18de eeuwse schilderijen te zien.
(Bron: Zwinstreek.eu)
—
Een monumentje in de Sint-Margrietestraat, bij het binnenkomen van het dorp, herinnert aan de opgravingen van resten van de kerk van Nieuw-Roeselare. Dit kerkje – al vermeld in 1243 – was opgericht op grond van Gozewijn van Roeselare. Het is algemeen aanvaard dat men deze kerk niet mag beschouwen als de eerste kerk van Sint-Margriete. Die werd vermoedelijk al gebouwd in 1244, ten noorden van de huidige landsgrens, in de buurt van het ‘Eiland’. Ze werd vernield door de overstroming van 1404.
Een tweede kerk werd gebouwd in de omgeving van de ‘Zoutput’ in de Kruispolder, even ten zuiden van de grens. De vloed van 1583 takelde de kerk erg toe. Na vele jaren van miserabele omstandigheden werd in 1673 in de Sint-Lievenspolder, op de plaats van het huidige kerkhof, een nieuwe kerk gebouwd door de tiendheffer, de Sint-Baafsabdij van Gent. Pas in 1750 kreeg de parochie een eigen pastoor, voordien werd ze bediend door de pastoor van Waterland-Oudeman.
Sint-Margriete is rijk aan kreken: de Vrouwkeshoekkreek, de Blokkreek, het Hollandersgat, de Molenkreek en de Val.
(Bron: mijnplatteland.com)